CHECK SAMEN MET JE PARTNER DE STAAT VAN JULLIE INTIEME RELATIE

Stacks Image 18655
We horen het in onze praktijk zo vaak:"Hadden we maar eerder met elkaar gepraat". Ooit begon het met hevige verliefdheid, het vaste geloof in de eeuwige liefde.

En toen kwam langzaam de sleur, kleine ergernissen werden grote ergernissen. De gepassioneerde intimiteit werd steeds meer een mechanische handeling. Dagelijks werd wekelijks, werd maandelijks, werd bijna nooit.

Smeulend vuur wil nog wel eens opnieuw ontvlammen, maar is het vuur eenmaal gedoofd, dan is het te laat. Daarom is het zo belangrijk om tijdig je relatie aan een kritisch onderzoek te onderwerpen.

In de
relatie-zelftest check je samen met je partner de toestand van de vijf pijlers waarop een goede intieme relatie rust. De theorie van de vijf pijlers komt uit het boek "Liefde is een werkwoord" van de Belgische relatietherapeut Alfons Vansteenwegen.

De test is heel simpel uit te voeren:
- Jij en jouw partner nemen elk pen en papier
- Je zorgt dat je elkaar niet kunt zien en niet met elkaar kunt overleggen
- Vervolgens geven jullie allebei, onafhankelijk van elkaar, bij elk van de 5 pijlers, een rapportcijfer: van 1 (“slechter kan niet”) tot 10 : “alles is fantastisch”
1: Kun je in jouw relatie jezelf zijn?

Jezelf kunnen zijn betekent: Je hoeft niet altijd vriendelijk te zijn, je mag gebreken hebben, je mag ongelukkig zijn, je mag je gek gedragen.
Geef een cijfer (van 1 t/m 10)


2: Kun je in jouw relatie je gevoelens uiten?

Gevoelens kunnen uiten betekent: Als je verdrietig bent, dan mag je zo zijn. Ook negatieve gevoelens jegens elkaar - zoals kwaadheid, jaloezie, angst - moet je kunnen uitspreken.
Geef een cijfer (van 1 t/m 10)


3: Wat merk je in jouw relatie van empathie van je partner?

Empathie betekent: Partners moeten elkaar aanvoelen, meevoelen, meeleven met elkaar. Meeleven is niet: "Ik heb hetzelfde gevoel als jij", meeleven wil zeggen: "Ik snap dat je je zo voelt. Ik kan begrijpen dat je verdrietig bent".
Geef een cijfer (van 1 t/m 10)

4: Zijn jij en jouw partner lichamelijk dicht bij elkaar?

Lichamelijk dicht bij elkaar betekent: Een echt intieme relatie heeft te maken met een kus geven, de ander vasthouden, knuffelen, strelen. Het seksuele is daar ook een deel van.
Geef een cijfer (van 1 t/m 10)


5: Nemen jij en jouw partner de tijd voor elkaar?

Een intieme relatie vraagt tijd. Een gejaagd leven verstikt de intimiteit. Stap voor stap daal ik af in jouw gevoel. Stap voor stap deel ik jou mijn gevoelens mee. Dat kan nooit snel, daar moet je de tijd voor maken en nemen.
Geef een cijfer (van 1 t/m 10)
Klaar met rapportcijfers geven? Wissel dan je cijferlijst uit met de cijferlijst van de partner.

Het resultaat kan zeer confronterend zijn. In elk geval levert deze test een gesprek op met je partner over jullie relatie, zoals je dat waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehad.

Het eerste dat vaak opvalt is hoe partners in dezelfde relatie heel verschillend over hun relatie denken.

Bijvoorbeeld: voor "lichamelijk dicht bij elkaar" heb jij een rapportcijfer 4 gegeven en nu zie je dat jouw partner daarvoor een 8 geeft.

Of, nog heftiger, jij komt voor alle vijf pijlers samen gemiddeld op een 4 uit en je partner op 8. Jullie blijken elk een heel ander beeld te hebben van wat uiteindelijk toch dezelfde relatie is!

Allemaal aanwijzingen dat er werk is te doen binnen jullie relatie.
Ook daarvoor kun je de hulp inroepen van een familiemediator. Beter te vroeg dan te laat.
Deel deze pagina
Facebook
LinkedIn
Twitter
Google+
WhatsApp
Tumblr
Wordpress
Email This Page
Stacks Image 18663
Stacks Image 18666