SCHEIDEN
vanaf €110 p.p. ALLE kosten inbegrepenWie gaat scheiden begeeft zich in een complex doolhof van regels, wetten en voorschriften. Laat ons u daarbij ontzorgen, want wij kennen dit doolhof als onze broekzak.
MEDIATION REGIO NOORD | AL SINDS 2011 VERTROUWD, BETROKKEN EN DESKUNDIG
| Home | scheiden | arbeidsconflict | familieruzie | conflict met overheid | Onze regio | Tarieven | contact |
Relatietest |
Bij ons staan de belangen van de kinderen altijd voorop
Alle ouders die gaan scheiden willen dat hun kinderen daarmee zo weinig mogelijk worden belast. Hoe beter de scheidende ouders erin slagen om ook na hun scheiding goede ouders te blijven, hoe beter dat is voor het welbevinden van hun kinderen. Goede ouders kunnen goed met elkaar communiceren, over hun kinderen, over geld, kunnen goed met elkaar overleggen over wanneer de kinderen bij wie zijn, over vakanties, over school, over de omgang met grootouders en de rest van de familie. De traditionele mediationmethode vinden wij daartoe niet toereikend, omdat het om veel meer en om veel belangrijker zaken gaat, dan alimentatie en een omgangsregeling en een boedelscheiding. Het hoeft ook allemaal allang niet meer strikt juridisch te zijn, want:Er is een alternatief:
HOOPVOL SCHEIDEN
scheiden vanuit eigen kracht
Nooit meteen samen aan tafel! Altijd eerst één-op-één-geprekken met de mediator. Want jij hebt het nodige meegemaakt. Bij de mediator is het belangrijk det je je vrij voelt. En onbespied. En veilig. Hoopvol scheiden begint met ruimte voor jou. Ruimte voor jouw emoties, ruimte voor jouw woede, ruimte voor jouw gevoel van radeloosheid en wanhoop. Daarom begin ik met tenminste twee gesprekken met elk van beide betrokkenen afzonderlijk. Er komt géén gezamenlijk gesprek met je toekomstige ex, voordat jij daaraantoe bent! En je bent daar pas aantoe als je vanuit JOUW waarden, vanuit wat JIJ belangrijk vindt, vanuit JOUW eigen perspectief het gesprek met de ander aankunt. Wij helpen jou om zover te komen.Mail of bel: 085 86 400 87 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Momenteel géén wachtlijst.
Hoop geeft kracht
Hoop geeft kracht. Daarom werk ik eerst met jou samen aan jouw hoop. Pas als je voor jezelf hebt kunnen kiezen welke stapjes en stappen jij wilt en kunt en durft zetten die jou dichter bij jouw perspectief brengen, gaan we kijken of een gezamenlijk gesprek met jouw toekomstige ex mogelijk is. Daarom noemen wij onze methode: ‘hoopvol scheiden’.Bij hoopvol scheiden is er geen kille juridische strijd, maar begrip en betrokkenheid!
Bijkomend, niet onbelangrijk effect is, dat scheidende partners, door te focussen op het eigen toekomstperspectief, minder geneigd zullen zijn, om de door hen beiden allang verloren relationele strijd tussen hen steeds maar weer op te pakken en alsnog uit te vechten. Door de acceptatie van het hier en nu kom je als het ware vanzelf tot het inzicht dat het geen zin heeft om nog energie te steken in het verleden, want het verleden kun je nu eenmaal niet veranderen. Met dat inzicht vermijd je een vechtscheiding.
Een vechtscheiding is niet voor jou
Een vechtscheiding is niet voor jou. Je kunt je energie beter steken in iets waar je wél invloed op kunt hebben, namelijk jouw toekomst.En last but not least:
Hoopvol scheiden is het beste wat scheidende ouders voor hun kinderen kunnen doen
Voor bijna alle ouders die minderjarige kinderen hebben en gaan scheiden, staat het welbevinden van hun kinderen voorop. Ze willen zo ontzettend graag goede ouders zijn en blijven. Ook na de scheiding. Tijdens het proces van hoopvol scheiden, hebben wij het erover wat voor jou belangrijk is, welke waarden voor jou leidend zijn en wat voor perpectief daar voor jou bij hoort. Op die manier heb je tegelijk een geweldig houvast gecreëerd voor je kinderen! Jullie vertellen jullie kinderen daarover in de brief die julile samen schrijven aan jullie kinderen, want zo wordt bij hoopvol scheiden het Ouderschapsplan vormgegeven. Die brief is niet alleen een belofte van de scheidende ouders aan hun kinderen, maar tegelijk een rechtsgeldige overeenkomst tussen de ouders en hun kinderen. Zo laten jullie zien dat jullie jullie kinderen echt serieus nemen. En zo leg jte samen de basis voor goed ouderschap na jullie scheiding.Tijdlijn
Houd er rekening mee dat er voor het hele proces van de echtscheiding gemiddeld zo’n vier maanden nodig zijn. We beginnen met twee keer een afzonderlijk gesprek met elk van jullie beiden. In week drie gaan we, als jullie daar beiden aan toe zijn, samen aan tafel. We beginnen met het Ouderschapsplan, bij ons wordt dat een brief van jullie aan jullie kinderen, waarin alles staat wat, volgens de wet in een Ouderschapsplan moet staan. We maken alimentatieafspraken en ronden af met de boedelscheiding, Tenslotte schuift de advocaat aan die jullie echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indient en begeleidt. Zodra het gemeenschappelijk verzoekschrift met convenant en Ouderschapsplan (brief aan de kinderen) is ingeleverd, duurt het ongeveer een maand totdat er een rechterlijke beschikking (vonnis) komt. Vervolgens wordt jullie gevraagd een “verklaring van berusting” te tekenen, waarmee jullie aangeven akkoord te gaan met het echtscheidingsvonnis en geen hoger beroep te zullen instellen. Daarna kan de inschrijving van de echtscheiding plaatsvinden in het register van de burgerlijke stand van jullie gemeente.Samenvattend: als alles vlot verloopt duurt dit hele traject, vanaf het eerste mediationgesprek tot het moment dat jullie officieel definitief zijn gescheiden, zo’n vier maanden.
Hoopvol scheiden is de praktische toepassing van de positieve mediation-methode bij scheiden. In de positieve mediation (gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de positieve psychologie) noemen we een scheidingsmediation pas geslaagd als de ouders samen tot een overeenkomst komen, waarin zij elkaar (en zichzelf) de ruimte durven gunnen om als ouder te floreren.
Mail of bel: 085 86 400 87 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Momenteel géén wachtlijst.
Trouwen! De mooiste dag van je leven! Toen wel….
En nu? Scheiden! Hoopvol scheiden. Hoopvol? Ja, hoopvol. Omdat je niet van plan bent bij de pakken neer te zitten
.Aan het verleden kun je niets meer veranderen. Het heeft geen zin om daar nog energie in te steken. Maar over jouw eigen toekomst heb je wél wat te zeggen. Wat is voor jou belangrijk? Wat is jouw perspectief? Er ligt nog een leven voor je. Er komt vast en zeker weer ruimte voor geluk, ruimte om te floreren, ruimte voor jou om een goede ouder te blijven. Dat is "hoopvol scheiden". Dat is waar wij met positieve mediation op inzetten. Positieve mediation is gebaseerd op de wetenschap, op wat de positieve psychologie ons leert. Net als bij de positieve psychologie focust de positieve mediation op mogelijkheden en niet op belemmeringen.“Mama en papa hebben besloten om niet meer samen in hetzelfde huis te wonen, maar om apart verder te gaan. Ons besluit heeft helemaal niets met jullie te maken.
Dat wij apart gaan wonen is dus niet jullie schuld! Dat wij apart gaan wonen betekent ook niet, dat jullie nu moeten kiezen tussen mama of papa. Jullie hoeven helemaal niets te kiezen. Papa en mama blijven net zoveel van jullie houden als altijd.
En al wonen wij apart, wij zullen er altijd voor jullie zijn. En wij vinden het allebei fijn als jullie bij een van ons zijn. Daarom gaan wij ook goede afspraken maken over wanneer jullie bij mama zijn en wanneer bij papa.”
Dat wij apart gaan wonen is dus niet jullie schuld! Dat wij apart gaan wonen betekent ook niet, dat jullie nu moeten kiezen tussen mama of papa. Jullie hoeven helemaal niets te kiezen. Papa en mama blijven net zoveel van jullie houden als altijd.
En al wonen wij apart, wij zullen er altijd voor jullie zijn. En wij vinden het allebei fijn als jullie bij een van ons zijn. Daarom gaan wij ook goede afspraken maken over wanneer jullie bij mama zijn en wanneer bij papa.”
WAT VOOR (WEEKEND-)VADER WIL JIJ ZIJN NA JOUW SCHEIDING? (1)
Scheiden is meer dan afscheid nemen van je partner. Je moet je losrukken uit jouw relatie-verleden. Maar telkens weer wordt je daarin teruggezogen. In de ruzies, de stress, het verdriet, de woede, de frustraties. Precies al dat gedoe, al die ellende waardoor je nu wilt scheiden. dat kost je zo ongelooflijk veel energie. En het levert je allemaal niets op. Want het verleden kun je niet meer veranderen.Het verleden kun je niet meer veranderen. Dat besef helpt je om de situatie te accepteren, zoals die is. Zo geef jij jezelf ruimte om je eigen waarden te (her)ontdekken.
Waar gaat het eigenlijk om? Wat is voor mij nou echt belangrijk? Welke stapjes wil ik, kan ik en durf ik vandaag al zetten op weg naar dat nieuwe perspectief?
Stel je voor, we zijn vijf jaar verder, al jouw problemen zijn opgelost, alles wat je aanraakt lukt, hoe ziet jouw wereld er dan uit?
Dat is de kunst van HOOPVOL SCHEIDEN, de kunst om sámen goede ouders te zijn en te blijven, ook ná de scheiding. Dat is waarin POSITIEVE MEDIATION zich onderscheidt.
Mail of bel: 085 86 400 87 voor een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Geen wachtlijst.
WAT VOOR (WEEKEND-)VADER WIL JIJ ZIJN NA JOUW SCHEIDING? (2)
Daar sta je dan. De weekendvader. Op een druilerige najaarszondagmiddag. Met je dochter. Wachtend op de bus. Want om 18:00 uur moet ze weer bij mama zijn.Over veertien dagen sta je hier weer. Op hetzelfde tijdstip. Met je dochter. En over nog eens veertien dagen weer. Tussendoor mag je af en toe met je dochter bellen En appen met je ex. Telkens als jouw weekend met je dochter weer in zicht is, is er weer wat. Iets met geld. Iets met de nieuwe partner van je ex. Of dat je dochter komend weekend wil overslaan.
Is de strijd tussen jou en jouw ex dan nooit voorbij? Nee, die is nooit voorbij. Niet vanzelf.
Er is een alternatief: HOOPVOL SCHEIDEN, de kunst om sámen goede ouders te zijn en te blijven, ook ná de scheiding. Dat is waarin POSITIEVE MEDIATION zich onderscheidt
In de POSITIEVE MEDIATION noemen we een scheidingsmediation pas geslaagd als partijen samen tot een overeenkomst komen, waarin zij elkaar (en zichzelf) de ruimte durven gunnen om als ouder te floreren.
Dat klinkt mooi. En het ís ook mooi. En het kán.
Mail of bel: 085 86 400 87 voor een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Geen wachtlijst.
SCHAAMTE, SPIJT, OF TROTS?
Twintig jaar later…. Daar zit je dan op je bank. Je eigen dochter op TV!
Is dit zoals jij, als mama (of papa), door je kinderen herinnerd wilt worden?
ALIMENTATIE: GEEN REKENSOM MAAR UITKOMST VAN GOED OVERLEG
In de mediation besteden wij veel tijd aan het in gezamenlijk overleg maken van de alimentatieberekening. Dat je als ouder voor je kinderen moet zorgen, staat in de wet. Maar ook zonder wet, vinden de meeste ouders dat vanzelfsprekend. Zorg voor de kinderen kost geld en na de scheiding worden deze zorgkosten eerlijk verdeeld tussen beide ouders. Dat is kinderalimentatie. Ouders hoeven die kinderalimentatie niet zelf te berekenen, dat doen wij, op basis van de geldende wettelijke normen.Maar: de uitkomsten van een alimentatieberekening zijn niet bindend. Ouders hebben het recht om daarvan af te wijken en samen een hoger of lager bedrag af te spreken. Maar je mag niet afspreken dat er helemaal geen kinderalimentatie wordt betaald of ontvangen. Als de ouders zelf geen kinderalimentatie hebben afgesproken, bepaalt de rechter de hoogte daarvan. De geldende wettelijke normen zijn dan wel bindend.
Partneralimentatie
Partneralimentatie blijkt, anders dan kinderalimentatie, altijd weer een heikel thema. De achterliggende gedachte is, dat het niet zo kan zijn, dat één van de ouders na de scheiding zonder middelen van bestaan komt te zitten. En bijstand krijg je pas van de gemeente, als de gemeente zich ervan heeft kunnen vergewissen dat de alimentatieplichtige ex-partner geen draagkracht heeft om partneralimentatie te kunnen betalen.Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie ook geen geregistreerd partnerschap, dan is partneralimentatie niet aan de orde.
Intussen zijn de regels voor partneralimentatie sinds enkele jaren veranderd. Partneralimentatie hoeft nog maar over een veel kortere periode betaald te worden, dan vroeger. Nu steeds vaker beide ouders een inkomen hebben, zien wij in onze praktijk steeds vaker echtscheidingsconvenanten waarin wordt afgesproken dat er geen partneralimentatie betaald zal worden.
Boedelscheiding etcetera
Bij de financiële afwikkeling hoort natuurlijk ook de boedelscheiding en samen afspraken maken over wat er met de koopwoning moet gebeuren. Ook de verdeling van de tijdens het huwelijk door elk van beide ouders opgebouwde pensioenen moet geregeld worden. Onder leiding van de mediator worden diverse opties uitgelegd en besproken (zoals verevening, conversie, afzien of afkopen van de aanspraken op het door de ander opgebouwde pensioen).Misschien zijn er lijfrenten waarover afspraken gemaakt moeten worden, of hebben de ouders samen een bedrijf, of allebei, of heeft één van beiden een eigen bedrijf?
Er komt heel veel kijken bij het verdelen van de de huwelijksgemeenschap, ook als u onder voorwaarden bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap met elkaar bent aangegaan. Veel conflicten na de scheiding ontstaan met name over de verdeling van de gemeenschappelijke bezittingen. Daarom is het van het grootste belang dat deze verdeling tijdig en nauwgezet geschiedt onder de deskundige leiding ven de mediator.
Scheiden is geen schande
Het overkomt 4 van de 10 gehuwden.Laat je als ouders ook niet bang maken: scheiden hoeft kinderen niet te schaden
(lees mijn artikel hierover in NRC Handelsblad).