Mobieltje maakt meer kapot dan je lief is, bijvoorbeeld je relatie

0-5

Je zit middenin een gesprek, de telefoon van van je gesprekspartner gaat. "Sorry, maar deze moet ik echt even nemen. Ja, hallo, met ....." Het gebeurt ook aan de mediationtafel. Onlangs nog een cliënt die voortdurend aan het appen was. Laatst in een restaurant, vier mensen komen binnen, trekken hun jas uit, gaan aan een tafeltje zitten en onmiddellijk hebben ze alle vier een mobieltje in hun hand. Kijk ook eens naar onze hedendaagse hangjongeren. Ze staan nog wel in groepjes bij elkaar, maar doen er verder het zwijgen toe omdat ze hun hoofd voorover gebogen hebben, hun blik gericht op het beeldscherm in hun hand.

De man wordt weer boos aan de mediationtafel: "De hele dag zit ze met dat ding in de hand. En maar appen met jan en alleman. Totdat ze gaat slapen is ze voortdurend met haar mobieltje bezig. En het eerste dat ze 's ochtends doet bij het wakker worden is nieuwe berichtjes checken en die dan ook direct weer beantwoorden."
Cliënte vertelt dat zij en haar man al apart wonen en dat hun dochter van 3 om het weekend bij haar vader is. "Maar ik ben bang als zij bij hem is. Zijn buurman heeft vorige zondag onze dochter van de straat geplukt. Papa was zo bezig met zijn telefoon, dat hij helemaal niet in de gaten had, dat zijn dochtertje het huis was uitgelopen."

"Ik zorg ervoor dat de telefoon uit mijn buurt is en ik met mijn volledige aandacht bij de kinderen ben"

Ik vraag ouders in scheiding altijd om op te schrijven hoe zij ook na de scheiding een goede ouder willen blijven, wat zij daar zélf aan kunnen bijdragen. Vorige week kwam een cliënt met onder andere deze tekst: "Rust en kalmte kan er voor zorgen dat ik meer aandacht voor de kinderen heb. Om dit te doen zorg ik ervoor dat de telefoon uit mijn buurt is en ik met mijn volledige aandacht bij de kinderen ben en hen echt de aandacht geef die ze verdienen." Inmiddels heeft deze belofte aan de kinderen een plek gekregen in het ouderschapsplan van deze scheidende ouders.

Het mobieltje maakt meer kapot dan je lief is: de relatie met je partner, de relatie met je kinderen. Het mobieltje is een relatie-killer. In de relatietest op de website van Mediation Regio Noord wordt het mobieltje niet uitdrukkelijk genoemd, maar de aandacht die het mobieltje krijgt is medebepalend voor het antwoord op de vraag: "Nemen jij en jouw partner de tijd voor elkaar?". Doe de relatietest en ontdek zelf de schade die het mobieltje jouw relatie toebrengt.

Lees ook op nu.nl:
"Zo zorg je ervoor dat je minder op je smartphone kijkt"