Mediation in tijden van corona

Jullie hebben net besloten, of staan op het punt te besluiten, dat het beter is voor jullie zelf én voor de kinderen, om uit elkaar te gaan. En dan komt het corona-virus en moet je zeker nog een maand en waarschijnlijk nog veel langer, samen thuisblijven. Op elkaars lip! Dat is niet alleen maar frustrerend, dat is verschrikkelijk, een emotionele hel voor jullie en jullie kinderen. Terwijl je de scheiding zo graag samen op een goede manier had willen regelen. Met hulp van een mediator. Maar je hoeft niet te wachten, want er is ook mediation in tijden van corona!

Net als jij wachten wij bij Mediation Regio Noord op betere tijden. Tegelijk gaat ons werk gewoon door: wij blijven onverminderd mensen helpen om met elkaar in gesprek te gaan. Over een relationeel conflict thuis (scheiding), op het werk (arbeidsconflict), met de gemeente…. Dat doen wij via Zoom of Skype. In een online video-vergadering van de betrokkenen met de mediator.

Want met elkaar in een van onze praktijkruimtes om tafel zitten, dat doen we tot nader order niet meer.

Het gaat er daarbij niet om of we bang zijn. Het gaat erom dat wij allemaal, samen, ons ervoor inzetten dat er ziekenhuisverpleging is én blijft, ook voor andere dan alleen maar corona-patiënten, dat wij alles willen doen om hier Italiaanse toestanden te voorkomen.
(Tekst gaat verder onder de foto)

corona-virus

| Scheiden? Maar de rechtbanken werken toch op halve kracht?

Bij het begin van de coronacrisis gingen de rechtbank grotendeels dicht. Intussen werken de rechtbanken weer min of meer. Maar inachtneming van de coronamaatrdegelen (zoals de anderhalve meter samenleving) betekent dat de rechtbanken feitelijk op halve kracht werken. Hoe het ook zij, verzoekschriften tot echtscheiding kunnen normaal worden ingediend. Dat is heel belangrijk, omdat door indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding de huwelijkse gemeenschap van goederen van rechtswege wordt ontbonden (art. 1:99 BW). Wij zorgen er standaard voor dat dit verzoek meteen ook wordt ingeschreven in het Huwelijksgoederenregister. Schuldeisers van jouw toekomstige ex, kunnen dan niet meer bij jou terecht. Maar voor veel mensen in scheiding betekent de indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding vooral, dat ze vanaf dat moment recht hebben op huurtoeslag (uiteraard mits ze aan de inkomensnormen voldoen). Dat stelt hen in staat de echtelijke woning te verlaten en, weg van de toekomstige ex, alvast een huurwoning te betrekken (zodra deze beschikbaar is uiteraard).

Er worden ook gewoon vonnissen gewezen. Alleen, blijkt bij navraag bij de rechtspraak, moeten we wel rekening houden met wat langere wachttijden. Dat kan lastig zijn, vooral als je voor het aanpassen van je hypotheek, een bewijs van inschrijving van jouw echtscheiding in het register van de burgerlijke stand nodig hebt. Als je aannemelijk kunt maken dat verder uitstel van het vonnis jouw belang ernstig schaadt, kun je de advocaat die het verzoekschrift heeft ingediend vragen dit bij de rechtbank kenbaar te maken.

Kortom, je hoeft alle emoties die nou eenmaal horen bij uit elkaar gaan, niet op te kroppen totdat het corona-virus is bedwongen. Je kunt bij Mediation Regio Noord meteen aan de slag met mediation. Online, meestal via Zoom. En dat gaat prima. Wij sturen jou en je toekomstige ex een link, waarop je kunt klikken. Zo kom je in de "wachtkamer" terecht, waar de mediator je op het afgesproken tijdstip ophaalt.

Het is niet nodig je thuissituatie, nu je zo op elkaars lip zit, verder te laten escaleren. Maak een afspraak met de mediator, te beginnen met een online kennismakingsgesprek. Mail of bel:085 86 400 87.

(Dit artikel werd eerder gepubliceerd op maandag 16 maart. Het is tussentijds geactualiseerd, voor het laatst op 06-07-2020)