GA GOED VOORBEREID OP VAKANTIE: DOE NU DE RELATIE-TEST

Het hoogseizoen van de vakantie is begonnen. Helaas steevast gevolgd door het hoogseizoen van de echtscheidingen. Ik schreef daar onlangs over in NRC Handelsblad. Want ouders die willen scheiden worden steeds maar weer bang gemaakt met de bewering dat zij door hun scheiding hun kinderen beschadigen. Dat is inderdaad een bewering, omdat er geen wetenschappelijk onderzoek bestaat waaruit blijkt dat kinderen van gescheiden ouders vaker later in hun leven last krijgen van psychische problemen, dan kinderen van niet-gescheiden ouders. Natuurlijk hebben kinderen in de regel veel verdriet van de scheiding van hun ouders, vaak zijn ze ook heel boos. Maar dat is iets heel anders dan het oplopen van psychische schade. Als iemand zegt: "Ik voel me depressief", is dat zeker niet hetzelfde als lijden aan een depressie.

Door scheidende ouders een schuldcomplex aan te praten, ontmoedig je hen om goede afspraken te maken voor hun kinderen

Mijn stelling is: door scheidende ouders een schuldcomplex aan te praten, ontmoedig je hen om goede afspraken te maken voor hun kinderen. Het heeft immers toch geen zin, Daarom is de rapportage "Scheiden .....en de kinderen dan?", die oud ChristenUnie-minister André Rouvoet produceerde in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, niet alleen een ondeugdelijk werkstuk, maar vooral ook contra-productief. Rouvoet stelt in zijn verhaal dat alle kinderen door de scheiding van hun ouders beschadigd worden. Dat "feit" wordt door de auteur op geen enkele wijze onderbouwd. Logisch, want zulke onderbouwing is in de wetenschappelijke literatuur niet te vinden. Tenminste, ik ga ervan uit dat met "schade" bedoeld wordt "psychische schade", een aandoening opgenomen in het Diagnostisch en Statistisch Handboek van Psychiatrische Aandoeningen.

Ieder mens, ieder kind, maakt in zijn leven akelige dingen mee, bijvoorbeeld scheidende ouders. Verdriet, boosheid, angst..... Heftige emoties, die ik zeker niet wil bagatelliseren. Maar gelukkig lukt het de meeste volwassen en kinderen ook om zich daar na enige tijd overheen te zetten, met de nieuwe situatie om te gaan en het leven weer op te pakken. Scheidende ouders kunnen hun kinderen in dit opzicht een grote dienst bewijzen met een goed ouderschapsplan, waarbij de kinderen, uiteraard voor zover hun leeftijd dat toelaat, intensief worden betrokken.

En nu ga je op vakantie. Voor de relatie best een riskante periode. Plotseling zitten jullie 24/7 op elkaars lip. Dat is andere koek dan van je werk thuiskomen om 18 uur, avondeten, film kijken, naar bed, 7 uur ontbijt en weer naar je werk. In ons huidige leven is vakantie niet meer iets natuurlijks. Tijdens de vakantie worden kleine irritaties, steeds grotere dingen, er is geen uitlaatklep, geen afleiding in de buurt, je staat er samen voor. De Volkskrant schreef er laatst over.
Check voor je vertrekt niet alleen je auto, maar ook je relatie

In je mail vind je elk jaar weer, zodra de zomer is begonnen, een aanbieding van je autodealer: doe de zomer-check voor je met vakantie gaat. Zijn de banden nog goed? Is er voldoende remvloestof? Hoe is het het de olie? Hoe nuttig zou het zijn om ook de staat van je relatie met enige regelmaat te checken! Doe het voorafgaand aan deze vakantie eens anders: check niet alleen je auto, maar onderzoek ook hoe vakantie-bestendig jullie relatie (nog) is: doe nu de relatietest! Ontdek waar je de komende tijd samen aan kunt werken. Wees niet bang na de vakantie eventueel hulp te zoeken bij een relatietherapeut. En, als je tot de conclusie komt dat het tussen jou en jouw partner echt op is, het zij zo, maar regel het dan goed, voor je kinderen én voor jezelf. Goed regelen, goede afspraken maken voor je kinderen, zodat ook zij verder kunnen, zonder schade, doe je met een gespecialiseerde familie-mediator.